Ethereum

De toepassingsmogelijkheden van Ethereum lijken oneindig. Dat zien bedrijven ook. In februari werd de Ethereum Enterprise Alliance opgericht, een samenwerkingsverband van ruim 30 grote bedrijven (onder wie Microsoft, BP en de Amerikaanse bank JP Morgan) die wilden experimenteren met het gebruik van Ethereum.

Begin mei sloten nog eens 86 bedrijven zich bij de alliantie aan, onder wie Samsung en Toyota. Ook de Russische president Vladimir Poetin is enthousiast. Vorige week had hij een ontmoeting met Ethereum-uitvinder Vitalik Buterin. Poetin wil met de technologie een nationale digitale munt maken en hoopt de Westerse economieën een stapje voor te kunnen zijn.

Slimme contracten

​Maar je zou nog veel meer toepassingen kunnen bedenken voor dit soort slimme contracten. Veel transacties kunnen volledig geautomatiseerd worden: als aan voorwaarde ‘X’ en/of ‘Y’ wordt voldaan, gebeurt ‘Z’.
Een simpel voorbeeld: je wil je neefje elk jaar een klein bedrag voor zijn verjaardag geven (voorwaarde X: de datum van de verjaardag, gevolg Z: de uitbetaling van het bedrag aan je neefje). Hele (financiële) ketens, die stukken ingewikkelder zijn dan in dit voorbeeld, kunnen zo geautomatiseerd worden. Met Ethereum zou dat snel en veel efficiënter geregeld kunnen worden.

Bedrijven als Airbus onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheid om delen van hun leveringsketen met behulp van Ethereum te automatiseren. De Nationale Bank van Singapore gebruikt Ethereum al om het geldverkeer tussen binnenlandse banken te digitaliseren en automatiseren.

Ethereum kopen doe je bij Bitvavo!